Ha van igazság, hol van?

Hittem az igazságszolgáltatásban...

Hittem az igazságszolgáltatásban...

Amikor a gyermek csak egy eszköz...

A kapcsolattartás ellehetetlenítése...

2019. március 01. - kertesz.agnes

Azt hiszem, hogy a fickóhoz is eljutott a blogom :)

UPDATE! Nem hozta el a gyerekemet a kapcsolattartásra. A nagyszülő is Budapesten tartózkodott már a lemondás időpontjában, így anyagi kárt is okozott a fickó. Erdély - Bp retúr menetjegy árának megtérítését is kérvényeztük. Ha pénzről van szó, neki a csontjáig hatolna a fájdalom, hogy nekünk kell fizetnie!

Ma reggel 7:06-kor érkezett e-mail, hogy a holnapi, gyerekemmel való 2 óra kapcsolattartást lemondja. Mi több, a nagymama is a holnapi napon láthatja az unokáját, szintén 2 órára, azt is lemondja.

Előzmény: Nagymama havonta egy alkalommal 2 órára láthatja, én kéthetente 2 órára a gyereket (mindkét esetben felügyelettel)

Megjegyzés: A gyerek majdnem két évig élt a nagymama nevelése alatt. Erről bővebben itt lehet olvasni: https://nyiltlapokkal.blog.hu/2019/02/27/masodszor_is_elszakitjak_az_anyatol_a_gyermeket

 

Tehát az e-mail:

 

"Tárgy: hétvégi kapcsolattartás elmaradása

Összhangban a hatályos jogszabályokkal (legalább 24 órával előtti értesítés, pótlás lehetőségének biztosítása) a szombati kapcsolattartást lemondom.

Indoklás: A gyerek szombaton a sporttársaival egy vidéki egésznapos sportrendezvényen vesz részt."

 

A levele elolvasása után másfél perccel botlottam véletlenül egy cikkbe:

http://www.apakazigazsagert.org/cikk/a-kapcsolattartas-elmaradasanak-nem-lehet-indoka-tanulas-vagy-egyeb-program-mondta-ki-a-birosag?fbclid=IwAR2cphxWlA4oCLPw1apgI1m71Xs1bSUG001qCh61HUJZ5NOFXeccTgHdIec

Ekkora véletlen nincs a világon!!!

Megfogalmaztam egy szép beadványt, remélve, hogy a gyámhivatal, vagy a családjóléti majd tud segíteni. Arra gondoltam, hogy felhívják a fickót, hogy „te figyelj már, nem biztos, hogy amit leírsz, az helyes… és inkább hozd el a gyereket…” – Hát nem ez történt. Egy kis kötött elfoglaltságom miatt kora délutánra csúszott a válaszlevelem megírása és elküldése.

Az alábbiakat reagáltam:

 

"Tisztelt Cím!

A mai napon, 2019.03.01-én reggel 7:06-kor, a kiskorú gyermekemet gondozó szülő e-mailben tájékoztatott, melyben közölte, hogy a 2019.03.02-án a nagyszülői, illetve anyai kapcsolattartást lemondja.

Az apa arra hivatkozott, hogy a gyermek szombaton a sporttársaival egy vidéki egésznapos sportrendezvényen vesz részt. Hivatkozott a hatályos jogszabályra, hogy ő jogosan mondja le egy nappal korábban a kapcsolattartást (legalább 24 órával korábbi lemondásra hivatkozik).

 

A gondozó szülő levelére reflektálva, kérem a szülő figyelmének felhívását arra vonatkozóan, hogy a jogszabályt neki is kötelező betartania. Mivel nem az előírtaknak megfelelően járt el, így kérem, szíveskedjenek felhívni a szülő figyelmét a jogsértésre, és ennek következményeire, tekintettel arra, hogy ez a kapcsolattartás akadályoztatásának minősül.

Kérem továbbiakban, hogy kötelezzék a gondozó szülőt a kapcsolattartás megvalósítására, mind a nagyszülői, mind pedig az anyai kapcsolattartás vonatkozásában!

Kérem, kötelezzék a gondozó szülőt a kapcsolattartás elmaradása esetén, a nagyszülő utazási költségeinek térítésére!

 

Jogszabályi háttér:

Ptk. 4:182. § [Tájékoztatási kötelezettség; az elmaradt kapcsolattartás pótlása]

  • A kapcsolattartást akadályozó körülményekről a felek késedelem nélkül kötelesek tájékoztatni egymást.

 

Ptk. 4:183. § [Felelősség a kapcsolattartás akadályozásáért, szabályainak megszegéséért]

  • Ha a kapcsolattartásra jogosult vagy kötelezett személy a kapcsolattartást kellő indok nélkül akadályozza vagy szabályait megszegi, az ezzel okozott kárt köteles a másik félnek megtéríteni.

 

Ptk. 4:178. § [A kapcsolattartás joga]

  • A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

 

Kúria: A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja.

 

Indoklás:

 

  1. A Ptk. 4:182. §-ban rögzített jogszabály azt jelenti, hogy amint a kapcsolattartás megvalósulását gátló tényezőről információt szerez a kapcsolattartásra jogosult fél, azt köteles késedelem nélkül, vagyis, amint megismerte a kapcsolattartás elmaradásának lehetőségét, azonnal tájékoztatnia kell a kapcsolattartásra jogosult felet. Ezt a jogszabályi értelmezést a gyámhatósági ügyintéző is megerősítette, és elmagyarázta, hogy az apa által felhozott indok nem állja meg a helyét a jogszabály értelmezésében.
  2. A Ptk. 4:178. § (a kapcsolattartás joga) első bekezdése alapján a gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani. Az apa ezt megszegte a 2019.01.25-én tartott pótlás alkalmával, amikor az apa az épületben tartózkodott (annak ellenére, hogy az intézmény házirendje alapján kötelező elhagynia az intézményt), és indokolatlanul beleavatkozott a kapcsolattartás rendjébe, a gyermeket felzaklatva az indulatos kijelentéseivel, hogy: „Jogod van eldönteni, hogy itt akarsz-e lenni. Tudd meg, jogod van. Ha nem akarsz itt lenni, csak mondd meg, hogy nem akarsz anyával találkozni. Jogod van ehhez!” – Az apa ezen viselkedése ellentétes a kapcsolattartás zavartalan biztosítását elrendelő szabályozással!

 

  1. A Ptk. mellett a Kúria is kimondja: A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja.
  2. A sportrendezvény megszervezését és időpontját, kiskorúak (főleg nem óvodáskorúak) esetén, nem egy nappal korábban közlik a szülőkkel. Így az apa ezen indoklása nem összeegyeztethető a jogszabályban foglaltakkal. Életszerűtlen, hogy egy nappal a rendezvény előtt tájékoztatták a szülőket az óvodáskorú csoport rendezvényéről, főleg vidéki helyszín esetén.
  3. A gyermek szabadidős programjai előre tervezhetőek, melyeket a gyermeket nevelő szülőnek úgy kell megszerveznie, hogy azok ne ütközzenek a kapcsolattartásra jogosult fél kapcsolattartási időpontjaiba, mivel a különélő szülőnek jóval kevesebb lehetősége adódik a gyermekkel való találkozásra. Ezen esetben az újabb két hét kapcsolattartás megvonása már egy teljes hónap kihagyást jelent a gyermekemtől távol.
  4. A nagyszülő 700 kilométeres távolságra lakik, ő már megérkezett ma reggel Budapestre, így, amennyiben elmarad a kapcsolattartás, felkérjük a gondozó szülőt az útiköltség teljeskörű megtérítésére, tekintettel arra, hogy jogszabályban előírtak megszegésével, nem tájékoztatott időben a kapcsolattartás lemondásáról.
  5. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi nagyszülői kapcsolattartás elmaradt (2019.02.02-án), így a 2019.03.02-án esetlegesen elmaradó kapcsolattartási időintervallummal már 4 órát kell bepótolni úgy, hogy a gyermek óvodai, és a nagyszülő munkahelyi kötelezettségeivel, és utazásával össze lehessen egyeztetni. Figyelembe kell venni jelen esetben a kapcsolattartás helyszínét biztosító Családjóléti Központ kapcsolattartási ügyeleti rendjét is.
  6. Bírósági Végzés szól arról, hogy a kapcsolattartás megvalósításának akadályoztatására nem lehet indok sem tanulás, vagy egyéb szabadidős program. Hivatkozva az apakazigazsagert.org oldalon közzétett hivatalos bírósági szabályozásra, melyben a Bíróság kimondja, hogy a kapcsolattartás elmaradásának oka nem lehet tanulás, vagy egyéb program.
  7. A kapcsolattartásra kötelezett szülő nem változtathatja meg a kapcsolattartás időpontját, a kapcsolattartást a kapcsolattartás rendjét szabályozó döntésben meghatározott időpontban kell biztosítania. A kapcsolattartásra kötelezett fél nem szervezhet programot a kapcsolattartás időpontjára – legalábbis a kapcsolattartásra jogosult fél engedélye nélkül.

 

Amennyiben a gondozó szülő nem tartja be a kapcsolattartás jogi szabályozását, így olyan cselekményt követ el, amely felróható neki a gyermek veszélyeztetése szempontjából, és felelősségre vonható.

Kérem olyan szankció alkalmazását, amely visszatartó erővel bír a gondozó szülő önkényének, és a különélő szülő elleni (és annak családja elleni) nevelés visszatartásához!

Előfordulhat az, hogy amennyiben mégis megvalósulna a szabályozott időben történő kapcsolattartás, akkor az apa újabb bosszúállási törekvése során a gyermek ellen fordulna, őt üzengetésre, vagy ismételten ellennevelésre használná fel.

Kérem az azonnali közbenjárásukat, tekintettel arra, hogy a nagyszülő már Budapesten tartózkodik, úgy, hogy az apa nem jelezte időben a kapcsolattartás lemondását – ezáltal jogsértést és anyagi kárt okozva!

 

Budapest, 2019.03.01.                                                                                 Kertész Ágnes"

 

Ezt a levelet elküldtem tájékoztató jelleggel az illetékes gyámhivatalnak, családjóléti szolgálatnak és a fickónak is.

Ki is találhatja a Kedves Olvasó, hogy érkezett-e válasz?!

Természetesen igen!!!

„Itt továbbra is minden jogszerű, a kapcsolattartás lemondása is.

Ha jól emlékszem jogszerűtlen dolgokat nálad tártak fel, jogerősen.

Egy beadvány akkor jogszerű, ha ügyfélkapun, postai úton vagy személyesen van beadva, és aláírással van ellátva. Bárhogy vizsgálom "beadványodat", nem tűnik jogszerűnek.

Továbbá, jogszerűen egy intézményt, ügyfélként, nem lehet azonnali válaszra felszólítani.

A cirkuszcsinálás további ismérve, hogy percekkel az adott intézmény hátvági zárása előtt küldöd meg az emailt, azonnali választ kérve. 

Vagy ezekről ügyvédeid egyike sem tájékoztatott, vagy pedig a puszta cirkuszcsinálás a cél. Mint leírtam, pótlásra lesz majd lehetőség.”

 

Úgy gondolom, hogy erre már nem tudok mit válaszolni a fickónak. Ezek alapján a levelem tartalmával egyetért, csak az e-mailben megküldött tájékoztatásom formai jellegére hívta fel a figyelmem, hogy nem írtam alá...

Előzmény: telefonon felhívtam az illetékes gyámhivatalt, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy amíg nem következik be a cselekmény (vagyis a kapcsolattartás elmaradása), addig nem tudnak mit tenni. Abban maradtunk, hogy a leghamarabbi ügyfélfogadási időben beadom az általam megfogalmazottakat.

Személyesen felkerestem a kapcsolattartást biztosító központot a mai napon. Közöltem a tényeket, és azt mondták, hogy sajnos nincs erre ráhatásuk, nem tudnak mit tenni.

 

Abban maradtunk, hogy a kapcsolattartáson ott lesz a nagymama is, meg én is. Lesz jegyzőkönyv, és lesz kivizsgálás is.

Kíváncsi vagyok a fejleményekre, és arra, hogy a kivizsgáló hatóság figyelembe veszi-e a jogszabályok, a Kúria, és a Bíróság által megfogalmazottakat…

Tényleg kíváncsi vagyok arra, hogy van-e olyan rendezvény oviskorúaknak, amit a rendezvény előtt egy nappal közölnek a szülőkkel? (...)

 

A következő bejegyzésem a kapcsolattartásokra való felkészítésekről, az ellennevelésről fog szólni, illetve arról, hogy mit tud tenni egy anya a gyermekét ért lelki sérülések minimalizálására... (jelen esetben kéthetente 2 óra időintervallum mire, és mennyire elég?!?!).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltlapokkal.blog.hu/api/trackback/id/tr314662445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása